Takaisin
MITEN LÖYTÄÄ HYVÄ BOKSERI PALVELUSKOIRAHARRASTUKSEEN?


YHDISTELMÄN VALINNASTA:

Huonoistakin yhdistelmistä syntyy joskus hyviä koiria ja hyvistä yhdistelmistä huonoja. Koiranjalostus ei ole matematiikkaa ja sattumalla on suuri vaikutus. Jos et tunne itseäsi erityisen onnekkaaksi, kannattaa kuitenkin yrittää muuttaa todennäköisyyksiä itsellesi edullisemmaksi.


1. Yhdistelmää valitessa paino tulee olla vanhemmilla, niiden sisaruksilla ja muulla suvulla. Mitä useamman koiran lähisuvusta tietää hyväksi koiraksi, sitä paremmat mahdollisuudet. Sukutaulussa tulee olla mahdollisimman vähän väärän taustaisia tai tuloksettomia koiria.

2. Uroksella tulee mielellään olla jo jälkeläisnäyttöä hyvien käyttöominaisuuksien periyttämisestä tai erityisen vahva suku.

3. Emän oltava mahdollisimman hyvä, ei kompromisseja siksi että on narttu. Narttu on tekemisissä pentujen kanssa, joten sen vaikutus pentuihin on suurempi kuin uroksen.

4. Vanhemmilla tulisi olla koetuloksia ja/tai ZTP-testi. Yksilöiden soveltuvuus palveluskoiraurheiluun todetaan parhaiten toimimalla niiden kanssa palveluskoiraurheilussa. Kouluttajan osuutta tuloksissa voidaan arvioida seuraamalla harjoituksia.

5. Koetuloksetkaan eivät ole ehdoton tae yksilön hyvistä ominaisuuksista, koetuloksia tehdään vaihtelevissa vaatimustasoissa. Lisäksi Keski-Euroopassa suojelutuloksia tehdään myös rahalla. Pyri siis näkemään vanhemmat harjoituksissa.

6. Mikäli vanhemmilla ei ole tulosta/ZTP-testiä, selvitä syyt siihen. Tällöin on ehdottoman tärkeää nähdä kyseiset yksilöt useissa harjoituksissa.

7. Vanhempien terveystilanne tulee olla selvillä, selän tulee olla kuvattu ja sydän vähintään kuunneltu sivuäänien varalta. Kysy kasvattajalta myös muista mahdollisista sairauksista. Tyypillisten bokserisairauksien kohdalla (lonkat, selkä, sydän) on hyvä selvittää myös suvun, vanhempien edellisten jälkeläisten ja sisarusten tilanne, mikäli mahdollista.

8. Paras tapa saada itsellesi sopiva yksilö, on ottaa pentu sellaisista vanhemmista, jotka ovat tyypiltään sellaisia koiria kuin itsellesi haluat.RODUN KOTIMAAN ELI SAKSAN BOKSERIKLUBIN MINIMIVAATIMUKSET REKISTERÖITÄVÄLLE PENTUEELLE
Tämä vain esimerkiksi siitä, että tulosten ja terveystutkimusten vaatiminen ei voi olla kohtuutonta:

1. Molempien vanhempien on oltava hyväksytysti suorittanut ZTP:n (tai Körungin) ja AD:n.
2. Vähintään toisella vanhemmalla on oltava tulos suojelukokeesta (VPG tai IPO)
3. Lonkat vähintään C
4. 1.1.2001 jälkeen ensimmäistä kertaa jalostukseen käytettävillä koirilla selän spondyloosista lausunto ja sydän tutkittu väridopplerultraäänitutkimuksella. Tulos ei vaikuta (tosin käytännössä karsii huonoimmat pois jalostuksesta).
5. Lisäksi ikä-, aika-, määrä- ym. rajoituksia
6. Taistelussa lonkka- ja kivesvikaa vastaan apuna indeksit. Jatkossa käyttöön tulevat myös sydän- ja spondyloosi-indeksit.

copyright © BB-Klubi - webdesign mabakers