Takaisin
MITEN LÖYTÄÄ HYVÄ BOKSERI PALVELUSKOIRAHARRASTUKSEEN?


PENNUN VALINNASTA:

Mikäli kaksi edellistä pääkohtaa eli kasvattajan ja yhdistelmän valinta ovat kunnossa, on pennun valinta se vähiten tärkein asia. Mitä kattavammin ja pidempään pentueen suvussa on huomioitu käyttöominaisuudet, sitä vakiintuneempia käyttöominaisuudet ovat ja sitä tasaisempia pentueet ovat. Näin ainakin teoriassa. Tyyppieroja pentujen välillä varmasti aina on, mutta niiden erojen löytämisessä kokenut käyttökoirakasvattaja on paras apu. On olemassa myös monenlaisia pentutestejä, joista saattaa jossain tilanteessa olla apua. Seuraavassa vain lyhyesti keskeisimmät asiat:

1. Valitse se pentu, joka tyypiltään vastaa parhaiten odotuksiasi. Kyse ei siis tietenkään ole ulkomuodollisesta tyypistä, vaan käyttäytymisestä. Joku ohjaaja haluaa kovan, toinen pehmeämmän, kolmas rauhallisemman, neljäs vilkkaamman jne. Mieti siis huolellisesti millaisen koiran haluat.

2. Kiinnitä huomio pennun rohkeuteen ja toimintakykyyn (viedään vieraaseen paikkaan, testataan varovaisesti eri alustoilla, katsotaan miten tutussa paikassa reagoi hieman pelottavaan asiaan).

3. Kiinnitä huomiota pennun saalisviettiin (ei välttämättä tarvitse purra mutta tulee näkyä jollain tavalla: esinekiinnostuksena, esineiden kantamisena). Voi painottaa vähemmän jos vanhemmat ovat hyvin vietikkäitä.

4. Kiinnitä huomiota pennun taipumukseen etsiä ja käyttää nenäänsä sekä siihen, että se on riittävän ahne (6-7-viikkoinen pentu etsii yksin esim. kuivamuonaa sille tuntemattomassa huoneessa).

5. Seuraa pentuja pitkiä aikoja useissa eri tilanteissa ja eri viretiloissa. Kerran tai kahden perusteella voi tehdä täysin vääriä johtopäätöksiä.

6. Hyödynnä kasvattajan kokemusta ja näkemystä valinnassasi. Kasvattaja on myös todennäköisesti se henkilö, joka viettää eniten aikaa pentujen kanssa.

7. Muista, että tulevan käyttökoirasi ominaisuuksia ei milloinkaan pysty täysin päättelemään pentuajan tarkkailun ja testien perusteella. Koirat kehittyvät eri tavalla ja eri tahtiin ja myös ympäristöllä (siis sinulla!) on erittäin suuri merkitys siihen millainen pennustasi tulee aikuisena.


RODUN KOTIMAAN ELI SAKSAN BOKSERIKLUBIN MINIMIVAATIMUKSET REKISTERÖITÄVÄLLE PENTUEELLE
Tämä vain esimerkiksi siitä, että tulosten ja terveystutkimusten vaatiminen ei voi olla kohtuutonta:

1. Molempien vanhempien on oltava hyväksytysti suorittanut ZTP:n (tai Körungin) ja AD:n.
2. Vähintään toisella vanhemmalla on oltava tulos suojelukokeesta (VPG tai IPO)
3. Lonkat vähintään C
4. 1.1.2001 jälkeen ensimmäistä kertaa jalostukseen käytettävillä koirilla selän spondyloosista lausunto ja sydän tutkittu väridopplerultraäänitutkimuksella. Tulos ei vaikuta (tosin käytännössä karsii huonoimmat pois jalostuksesta).
5. Lisäksi ikä-, aika-, määrä- ym. rajoituksia
6. Taistelussa lonkka- ja kivesvikaa vastaan apuna indeksit. Jatkossa käyttöön tulevat myös sydän- ja spondyloosi-indeksit.

copyright © BB-Klubi - webdesign mabakers